1
Mięso gulaszowe wieprzowe świeże kat II A
powierzchnia nie zakrwawiona, bez opiłków kości, przekrwień, bez skóry i szczeciny; powierzchnia tkanki mięśniowej i tłuszczowej połyskująca, sucha lub lekko wilgotna; niedopuszczalna oślizgłość, nalot pleśni, mięso czyste, bez śladów jakichkolwiek zanieczyszczeń, barwa mięsa jasnoróżowa do czerwonej, dopuszczalne zmatowienie, niedopuszczalny odcień szary lub zielonkawy, barwa tłuszczu biała z odcieniem kremowym lub lekko różowym, konsystencja jędrna i elastyczna, zapach swoisty, charakterystyczny dla mięsa świeżego, bez oznak zaparzenia i psucia (niedopuszczalny zapach jełki, stęchły, kwaśny)
6100 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
Zakład Karny w Czarnem Pomorska 1 77-330, Czarne
(0 )
2
Blok łopatkowy
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
4300 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
3
Blok szynkowy
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
1250 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
4
Kiełbasa krakowska parzona
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
750 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
5
Kiełbasa zielonogórska
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
750 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
6
Szynka mozaikowa
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
950 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
7
Szynka prasowana
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu. Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
550 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
8
Kiełbasa biała parzona
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 70% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki naturalne o średnicy 30-40 mm
400 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
9
Kiełbasa ogniskowa
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 70% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których przeważającą część surowców mięsno-tłuszczowych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej; tłuszczu – od kremowej do białej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki naturalne o średnicy 30-40 mm
9500 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
10
Metka
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 60% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których surowce mięsnotłuszczowe zostały zhomogenizowane.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej z wyjątkiem parówki cienkiej wieprzowej oraz serdelki wieprzowej które muszą być w osłonce naturalnej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej; niedopuszczalna barwa szarozielona oraz plamy wynikające z niedowędzenia.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
2600 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
11
Mortadela
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 60% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których surowce mięsnotłuszczowe zostały zhomogenizowane.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej z wyjątkiem parówki cienkiej wieprzowej oraz serdelki wieprzowej które muszą być w osłonce naturalnej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej; niedopuszczalna barwa szarozielona oraz plamy wynikające z niedowędzenia.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
7400 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
12
Serdelka
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 60% mięsa wieprzowego (nie wliczając tłuszczu wieprzowego wchodzącego w skład różnych klas mięs wieprzowych), w których surowce mięsnotłuszczowe zostały zhomogenizowane.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej z wyjątkiem parówki cienkiej wieprzowej oraz serdelki wieprzowej które muszą być w osłonce naturalnej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej; niedopuszczalna barwa szarozielona oraz plamy wynikające z niedowędzenia.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonkę naturalną
1900 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
13
Kaszanka baton
Wygląd: wyrób w osłonce sztucznej; powierzchnia czysta, lekko wilgotna, niedopuszczalne zabrudzenia, oślizłość i naloty pleśni. Struktura
i konsystencja: dość ścisła, plaster 10mm nie powinien rozpadać się; niedopuszczalne skupiska niewymieszanych składników.
Barwa: charakterystyczna dla użytej osłonki sztucznej, powierzchnia – szara do brunatnej na przekroju brunatna, typowa dla użytych składników.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalne przyprawy, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; zawierająca minimum 30% podrobów
4700 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
14
Pasztetowa
Wygląd: wyrób w osłonce sztucznej lub naturalnej; powierzchnia czysta, lekko wilgotna, niedopuszczalne zabrudzenia oślizłość i naloty pleśni.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak
i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący
o nieświeżości lub inny obcy; zawierająca minimum 40% mięsa z głów wieprzowych (głowizny); pakowana w osłonki o średnicy do 50mm
6100 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
15
Salceson włoski
Wygląd: wyrób w osłonce sztucznej; powierzchnia czysta, lekko wilgotna, niedopuszczalne zabrudzenia oślizłość i naloty pleśni.
Struktura i konsystencja: dość ścisła, plaster 5 mm nie powinien rozpadać się; niedopuszczalne skupiska niewymieszanych składników (podstawiania galarety) dla salcesonu białego.
Barwa: charakterystyczna dla użytej osłonki sztucznej, powierzchnia – szara do brunatnej na przekroju brunatna, typowa dla użytych składników.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalne przyprawy, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; podrobowa zawierająca minimum 40% mięsa z głów wieprzowych (głowizny); pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
3700 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
16
Wątroba wieprzowa
świeża, niemrożona, pakowana próżniowo, świeży zapach
1600 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
17
Salceson czarny
wyrób podrobowy z widocznymi kawałkami mięsa, min. 50% mięsa wieprzowego,
osłonka sztuczna, konsystencja soczysta, niedopuszczalne skupiska niewymieszanych składników,
świeży zapach
4900 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
18
Smalec z mięsem
smalec wieprzowy z mięsem wieprzowym, z dodatkiem mięsa, ze skwarkami,
głównie z tłuszczu wieprzowego, mięsa wieprzowego, dodatki smakowe - cebula sól, przyprawy, suszone
warzywa
5700 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
19
Kurczak mrożony
tuszka kurczęca cała o wadze nie mniej niż 1,5kg. Wygląd: tuszka właściwie umięśniona, prawidłowo wykrwawiona i ocieknięta, powierzchnia powinna być czysta, wolna od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, zabrudzeń lub krwi. Barwa mięśni naturalna, jasnoróżowa, nie dopuszcza się wylewów krwawych w mięśniach; skóra bez przebarwień i uszkodzeń mechanicznych oraz resztek upierzenia. Zapach naturalny, charakterystyczny dla mięsa z kurczaka, niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu
2400 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
20
Mięso gulaszowe drobiowe mrożone
kawałki mięsa kurcząt o wielkości nie mniejszej niż 2x2cm, trybowane, bez skóry, bez kości i ścięgien czyste, wolne od jakichkolwiek widocznych substancji obcych, zabrudzeń lub krwi, powierzchnia może być wilgotna. Barwa naturalna, jasnoróżowa, charakterystyczna dla tuszki kurzej, nie dopuszcza się wylewów krwawych. Zapach naturalny, charakterystyczny dla kurcząt, niedopuszczalny zapach obcy, zapach świadczący o procesach rozkładu mięsa przez drobnoustroje oraz zapach zjełczałego tłuszczu
5600 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
21
Blok szynkowy drobiowy
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu oraz galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
350 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
22
Polędwica drobiowa
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu oraz galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
350 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
23
Szynkówka drobiowa
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 80% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została rozdrobniona na cząstki o wielkości powyżej 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona dla kiełbas suszonych i podsuszanych, a dla pozostałych asortymentów gładka;
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu oraz galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
350 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
24
Kiełbasa z indyka
Charakterystyka i wygląd ogólny: produkty o zawartości minimum 70% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została rozdrobniona na cząstki o wielkości od 5mm do 20mm.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; równomiernie pomarszczona, dopuszcza się na pojedynczych pętach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki tłuszczu i galarety; konsystencja charakterystyczna dla danego asortymentu.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, mięsa – od bladoróżowej do ciemnoczerwonej;
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; osłonki naturalne o średnicy 30-40 mm
250 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
25
Mielonka drobiowa
Charakterystyka i wygląd ogólny produkty o zawartości minimum 70% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została rozdrobniona na cząstki o wielkości poniżej 5mm. Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu;
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej;
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; pakowane w osłonki o średnicy od 60-80mm
1050 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
26
Mortadela drobiowa
Charakterystyka i wygląd ogólny produkty o zawartości minimum 60% mięsa drobiowego, w których przeważającą część surowców mięsnych została zhomogenizowane.
Wyrób w osłonce naturalnej lub sztucznej; powierzchnia czysta, sucha, osłonka ściśle przylegająca do farszu; dopuszcza się na pojedynczych batonach nieliczne zawędzone wytryski farszu.
Struktura i konsystencja: na przekroju – surowce równomiernie rozłożone; dopuszcza się pojedyncze otwory powietrza średnicy do 2mm; niedopuszczalne skupiska jednego ze składników i zacieki galarety; konsystencja soczysta.
Barwa: charakterystyczna dla danego sortymentu, uzależniona od obróbki termicznej lub osłonki sztucznej.
Smak i zapach: charakterystyczna dla danego sortymentu, wyczuwalny smak i zapach użytych przypraw, niedopuszczalny smak i zapach świadczący o nieświeżości lub inny obcy; osłonki o średnicy od 60-80mm
1050 kg
0%
23%
5%
7%
8%
Różna stawka VAT
nie podlega
zw.
PLN
-
(0 )
Komunikaty