Uzyskaj wadium bez dokumentów i odchodzenia od komputera, w 3 krokach:
kliknij podaj dane opłać online
Sprawdź, jak to zrobić - Film
Zamieszczenia : | 10-03-2022 14:40:00 |
Składania : | 25-03-2022 10:30:00 |
Otwarcia : | 25-03-2022 11:00:00 |
Tryb: | Zapytanie ofertowe |
Rodzaj: | Usługa |
Szkoła Policji w Katowicach na podstawie art. 701-703 ustawy
z dnia 23 kwietnia 1964 r. Kodeks cywilny
(t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 1740, z późn. zm.) ogłasza przetarg pisemny na dzierżawę pomieszczeń bufetu
wraz z zapleczem sanitarnym w budynku „H4” Szkoły Policji w Katowicach przy ul. gen Jankego 276, o łącznej
powierzchni użytkowej 135,7 m2, z przeznaczeniem na prowadzenie
działalności gastronomicznej i usługowo-handlowej na rzecz policjantów,
pracowników i słuchaczy Szkoły.
Obiekt
zlokalizowany jest w kompleksie szkoły, który stanowi teren zamknięty w
rozumieniu przepisów ustawy z dnia 17 maja 1989 r. prawo geodezyjne i kartograficzne (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2050,
z późn. zm.).
Umowa
dzierżawy zostanie zawarta na okres 36 miesięcy licząc od dnia jej podpisania.
Zainteresowani obejrzeniem
przedmiotu oferty mogą zgłaszać ten fakt z 2-dniowym wyprzedzeniem, telefonicznie, informując
o godzinie stawiennictwa. Prezentacja pomieszczeń odbywa się w dni powszednie w
godzinach od 900 do 1400.
Ogólna powierzchnia wydzierżawianych pomieszczeń wynosi
135,7 m2.
Warunki na jakich ma być prowadzony bufet:
1. Czynsz proponowany
nie może być niższy niż 8,90 zł netto za 1m2,
2. Oferent musi
wyposażyć przedmiot przetargu w urządzenia, sprzęt oraz wyposażenie, umożliwiające
korzystanie z niego.
3. Godziny otwarcia bufetu, nie krócej niż:
od poniedziałku do piątku – od 1000 do 1800, w soboty i w
niedziele (o ile w tym dniu prowadzone są zajęcia dydaktyczne) – od 1000
do 1800.
4. W ramach
prowadzonej działalności wybrany przedsiębiorca musi stale posiadać w sprzedaży
co najmniej następujący asortyment:
a)
wyroby garmażeryjne
(np. pierogi, pyzy),
b)
przekąski gorące
(np. hamburger, zapiekanka, hot-dog, frytki, pizza),
c)
gotowe kanapki
świeże, sałatki,
d)
dania gorące,
zarówno mięsne, jak i bezmięsne,
e)
pieczywo, wyroby
cukiernicze, słodycze, desery, płatki śniadaniowe,
f)
napoje gorące
(kawa, herbata, kawa z ekspresu),
g)
napoje zimne,
h)
artykuły nabiałowe,
i)
środki higieny
osobistej, kosmetyki, artykuły biurowe;
j)
ponadto powinien
posiadać w sprzedaży odzież, ubrania i akcesoria policyjne, zgodne z
rozporządzeniem MSWiA z dnia 20 maja 2009 r. w sprawie umundurowania
policjantów (Dz.U. Nr 90, poz. 738).
5. W
pomieszczeniach powinien znajdować się punkt usług kserograficznych, świadczący usługi
zgodnie z art. 23 ustawy z dnia 4 lutego 1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz.
1062).
6. W dzierżawionych
pomieszczeniach nie można ustawiać ani korzystać z automatów do gry w
rozumieniu ustawy z dnia 19 listopada 2009 r. o grach hazardowych (t.j. Dz.U. z 2020 r. poz. 2094, z późn. zm.);
7. Zabrania się wprowadzania do obrotu
wyrobów alkoholowych.
8. Przedsiębiorca
na swój koszt zadba o bieżące utrzymanie przedmiotu dzierżawy w należytej czystości,
w tym sprzątanie pomieszczeń dzierżawionych, jak i korytarza prowadzącego do
bufetu.
9. Sposób korzystania
z pomieszczeń, odmienny od standardowo prowadzonej działalności, jak
i korzystania z dróg i skwerów na terenie Szkoły wymaga uzgodnienia z Wydzierżawiającym.
10. Na terenie całego
bufetu i innych pomieszczeń oddanych w dzierżawę obowiązuje zakaz palenia
wyrobów tytoniowych oraz spożywania napojów alkoholowych.
11. Dzierżawca zobowiązany jest posiadać przez cały okres
obowiązywania umowy ważną polisę ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej z
tytułu prowadzonej działalności obejmującą, w tym za szkody majątkowe i osobowe
jakie mogą zostać wyrządzone przez Dzierżawcę w związku z prowadzeniem
działalności, z minimalną sumą gwarancyjną 50 000,00 zł.
12. W przypadku używania przez Dzierżawcę prywatnego odbiornika radiofonicznego lub
telewizyjnego w dzierżawionych pomieszczeniach jest zobowiązany do ich
rejestracji i wnoszenia opłat z tego tytułu. Dowód zarejestrowania i opłaty
należy przechowywać w miejscu prowadzenia działalności w celu okazania Wydzierżawiającemu.
13. Szczegółowe warunki
dzierżawy określa wzór umowy dzierżawy stanowiący załącznik nr 1 do ogłoszenia.
14. Czynsz dzierżawny będzie waloryzowany
corocznie z dniem 1 marca o opublikowany przez Prezesa Głównego Urzędu
Statystycznego wskaźnik wzrostu cen towarów i usług konsumpcyjnych za rok
poprzedni, publikowany na podstawie art. 94 ust.1 pkt 1 lit. a ustawy o emeryturach i rentach z Funduszu
Ubezpieczeń Społecznych (t.j. Dz.U. z 2021 r. poz. 291, z późn. zm.).
15.
Poza czynszem, o
którym mowa ustala się miesięczne koszty ryczałtowe z tytułu użytkowania pomieszczeń
(które będą aktualizowane w przypadku zmiany cen mediów):
za dostawę wody i odprowadzenie ścieków 123,44 zł,
za energię
elektryczną 982,89 zł,
za ogrzewanie 284,97 zł,
za wywóz odpadów 329,70 zł.
Łączne zryczałtowane koszty użytkowania wynoszą 1 721,00
zł miesięcznie netto.
16. Dzierżawca zobowiązany jest do uzyskania
i posiadania aktualnej dokumentacji
(w tym niezbędnych zezwoleń i odbiorów
instytucji państwowych), pozwalającej na prowadzenie działalności na
obiekcie będącym przedmiotem dzierżawy i przedłożenia jej przed rozpoczęciem
działalności.
17. Oferent musi posiadać co najmniej 7
letnie doświadczenie w prowadzonej działalności gastronomicznej. Warunek uważa
się za spełniony jeżeli Oferent prowadził lub prowadzi co najmniej jeden punkt
gastronomiczny typu bufet. Na potwierdzenie dołączy dokument poświadczający prowadzenie
tej działalności.
18. Zawarcie umowy jest
uzależnione od wydania zgody przez Prezydenta Miasta Katowice wykonującego
zadania starosty w stosunku do nieruchomości będących własnością Skarbu Państwa
oraz organ nadzorujący tj. Komendanta Głównego Policji.
19.
Oferent przedkłada ofertę obejmującą:
a)
imię i nazwisko (nazwę firmy) i adres lub
siedzibę oferenta;
b) wartość
proponowanego czynszu dzierżawnego za 1 m2 powierzchni dzierżawionej netto;
c) oświadczenie o
regulowaniu, oprócz czynszu dzierżawnego także zryczałtowanych kosztów
z tytułu korzystania z energii elektrycznej, ogrzewania, dostawy wody,
odprowadzania ścieków oraz wywozu odpadów;
d) oświadczenie / referencje o prowadzeniu działalności
gastronomicznej w ostatnich 7 latach, z podaniem jej lokalizacji oraz decyzję
inspektora sanitarnego dopuszczającą do prowadzenia tego typu działalności.
Oferty
należy przesłać na adres:
Szkoła Policji w Katowicach, 40-684
Katowice, ul. gen. Jankego 276, z dopiskiem „Oferta na dzierżawę powierzchni użytkowej w Szkole Policji
w Katowicach przy ul. gen. Jankego 276 w Katowicach, z przeznaczeniem pod
działalność gastronomiczną i handlowo-usługową typu bufet.”, albo za pośrednictwem platformy zakupowej
Open Nexus.
Termin
składania ofert do dnia 25 marca
2022 r. do godz. 1030.
Otwarcie ofert nastąpi
w dniu 25 marca 2022 r. o godz. 1100.
Wszystkie
dokumenty powinny być podpisane przez osoby upoważnione do składania oświadczeń
woli w imieniu Oferenta.
Zamawiający wybierze ofertę z najwyższą ceną czynszu
dzierżawnego za 1m2 netto
miesięcznie.
W przypadku deklarowanych jednakowych
cen czynszu dzierżawnego za 1m2
netto Zamawiający wybierze ofertę na podstawie załączonych referencji o prowadzeniu działalności gastronomicznej
w ostatnich 7 latach.
Szkoła
Policji w Katowicach zastrzega możliwość unieważnienia przetargu bez podania
przyczyny.
Osobą wyznaczoną do
kontaktu jest Pani Ewelina Nobis, starszy inspektor Wydziału Zaopatrzenia, nr
tel. 47 8516472, od poniedziałku do piątku w godz. 8.00 – 15.00
Komunikaty